Laitteet

SIRRA:n valmistaa prosessilaitteita, kuten stripperetä ja kaasupesureita, pieniä selkeyttimiä ja erilaisia reaktoreita. Pääasiallisina materiaaleina ovat hitsattavat polymeerit, mutta käytetään myös ruostumatonta ja haponkestävää terästä. Polymeerien etuna on kohtuullisen hinnan lisäksi erinomainen kemiallinen kestävyys. Valmistamme laitteet räätälityönä asiakkaan tarpeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Alla olevissa kuvissa on muutamia esimerkkejä SIRRAn rakentamista laitteista

Pilot-laitokset

Laitteiden avulla uusi prosessi-idea voidaan viedä lähemmäksi teollista sovellusta kuin mikä on mahdollista laboratoriolasitavaralla. SIRRA:n laitteet rakennetaan samankaltaisiksi kuin täyden mittakaavan prosessilaitteet, minkä ansiosta mukaan tulee esim. prosessin dynamiikka, kapasitteetti, kidekoko ja –muodot, likaantuminen ym. seikkoja jotka eivät tule näkyviin tavanomaisilla laboratoriovälineillä. Selkeytystutkimuksia varten voidaan rakentaa läpinäkyviä laitteita, joissa tapahtumaa voidaan seurata toisella tavalla kuin teollisuuslaitteissa, ja ottaa näytteitä eri syvyyksistä. Alla olevissa kuvissa on strippaus- ja absorptiolaitoksia, joita käytetään biopolttoaineiden tutkimuksessa ammoniakin poistamiseen.

Ympäristönsuojelu

Pieniä prosessilaitteita voidaan myös käyttää ympäristönsuojelutarkoituksiin, kuten pienten kaasuvirtojen puhdistamiseen tai pienten jätevesimäärien selkeyttämiseen. Pienet päästökohteet, kuten happo- ja ammoniakkisäiliöiden huohotinputket, pienistä prosesseista tai laitepuhdistuksessa tai –sterilisoinnissa vapautuvat kaasut, tehdasviemäri- tai laboratoriokaasut ym. voivat huolestuttaa toiminnan harjoittajaa. Toiminnasta voi syntyä haitallisia jätevesiä, joiden määrät eivät kuitenkaan ole niin suuria, että mittavan puhdistuslaitteiston hankinta tuntuisi perustellulta. SIRRA voi monessa tapauksessa toimittaa laitteen, jonka kustannus on järkevässä suhteessa puhdistettavan virran suuruuteen. Tämän mahdollistaa edulliset ja kemiallisesti kestävät polymeerimateriaalit yhdistettynä SIRRA:n valmistustekniikkaan. Ota yhteyttä, niin voimme keskustella luottamuksellisesti kohteen kemiasta ja siihen sopivasta laiteratkaisusta.

Opetus

Laitteita on myös toimitettu opetustarkoituksiin. Alla on kuva monitoimisesta bioreaktorista ja lämmönvaihdinjärjestelmästä (putki- ja levylämmönvaihdin).

Materiaalit

Teollisuusmuovit

Laitteet rakennetaan pääasiassa hitsattavista muoveista, kuten polypropyleeni (PP), polyeteeni (PE), polyvinyyliklordista (PVC) ym materiaaleja. Erityistapauksissa voidaan käyttää polyvinyylideenidifluoridia (PVDF) tai ei-hitsattavaa teflonia. Näillä polymeereillä on erinomainen kemiallinen kestävyys, ja lämpötilan kesto ulottuu sopivalla materiaalivalinnalla aina -40 oC:sta +140 oC:een. Teflonilla voidaan päästä vielä korkeampiin lämpötiloihin, joskin tämän materiaalin käyttöä rajoittaa se, ettei sitä voi hitsata. Jos tarvitaan reaktoria, jossa voidaan silmin seurata tapahtumaa, voidaan käyttää läpinäkyvää PVC:tä, akrylaattia tai polykarbonaattia. Voidaan myös käyttää lasia yhdessä polymeerien kanssa.

Teräs

Valmistamme myös laitteita haponkestävästä ja ruostumattomasta teräksestä. Perussääntö on että oikea materiaali oikeaan paikkaan. Kohotetussa paineessa ja korkeissa lämpötiloissa sekä mekaanisessa kuormituksessa teräs on usein ainoa soveltuva materiaali. Käyttökohteet ovat kolonnit, sekoittimet, tuki- ja nostopalkit, koneistukset jne. Pilot-mittakaavaan laitteissa TIG on eniten käytetty hitsausmenetelmä, mutta myös muita menetelmiä käytetään.

Referenssit

Vuosi Asiakas Laite Aine Käyttö
2023AflyKaasupesuriHCLYmpäristönsuojelu
2023Välinge Innovation AbKaasupesuriTitanidioksidiYmpäristönsuojelu
2023Atria/Suomen TeollisuuskylmäKaasupesuriAmmoniakkiTurvallisuus
2022Viking Malt/AdvenKaasupesuri ja säiliöAmmoniakkiTurvallisuus
2022Fiskarsin kiertotalous OyKaasupesuriAmmoniakkiYmpäristönsuojelu
2022Fiskarsin kiertotalous OyTuotesäiliöAmmoniumsulfaattiTuotanto
2021Sooma OyReaktoriGeeliTuotanto
2021Nordtreat OyReaktoriPuunsuoja-aineTuotanto
2021Fazer Lappeenranta/Suomen TeollisuuskylmäKaasupesuriAmmoniakkiTurvallisuus
2021Fazer Lahti/Suomen TeollisuuskylmäKaasupesuriAmmoniakkiTurvallisuus
2020Fazer Vantaa /Suomen TeollisuuskylmäKaasupesuriAmmoniakkiTurvallisuus
2020Fazer Vantaa /Suomen TeollisuuskylmäKaasupesuriAmmoniakkiTurvallisuus
2019Inex/AdvenKaasupesuri ja säiliöAmmoniakkiTurvallisuus
2019Inex/AdvenKaasupesuriAmmoniakkiTurvallisuus
2019ValmetKaasupesuriKaasujaTutkimus
2019SciTech-Sevice OyReaktoriOtsoniTutkimus
2018Vantaan EnergiaSuodatuslaitosKanavavesiYmpäristönsuojelu
2018Pöyry Finland OyjKaasunäytteenottosammioKaasujaAnalyysi
2017Sooma OyReaktoriGeeliTuotanto
2017HK Scan/AdvenKaasupesuriAmmoniakkiTurvallisuus
2015ABBPutkijärjestelmä, demolaiteVesiNäyttely
2014Nextrom OyKaasupesuriHF-poistokaasujaYmpäristönsuojelu
2014Stadin AmmattiopistoBioreaktoriMikrobejaOpetus
2014Stadin AmmattiopistoLämmönvaihdinjärjestelmäVesiOpetus
2014Ductor OyStrippauslaitos, pilotAmmoniakkiTutkimus
2014Ductor OyStrippauslaitos, vetokaappiAmmoniakkiTutkimus
2014MTT (Luke)Strippauslaitos, pilotAmmoniakkiTutkimus
2012Lulekraft AbKaasupesuriSuolahappoYmpäristönsuojelu
2010Metso (Valmet)Strippauslaitos, pilotH2STutkimus